Klezoor verband
CONTACT HOME
klezoorverband
metselen
1e laag drieklezoor-strek-strek-strek enz.
2e laag kop-strek-strek-strek enz.
3e laag drieklezoor-strek-strek-strek enz.
4e laag kop-strek-strek-strek enz

 

Het klezoorverband is verwant aan het halfsteensverband en bestaat eveneens uit lagen van vrijwel uitsluitend strekken. Bij het klezoorverband verspringen de lagen echter slechts een klezoorlengte in plaats van een halve steen. Op de hoeken wordt aangesloten met een drieklezoor.
Het staand klezorenverband is een sierverband. Aan het verband zelf wordt weinig sterkte ontleend door het metselwerk en het gebruik van (drie-)klezoren bij muurbeëindigingen, op hoeken en tegen muuropeningen brengt een zeker zaag- knip- of hakverlies met zich mee. Bij staand klezorenverband wordt op een hoek altijd met een drieklezoor begonnen. De lagen verspringen dan een klezoorlengte die om de andere laag weer terug verspringt. Zo ontstaat het staand klezoorverband, of klezoorverband met ‘staande tand’.
Het is ook mogelijk om de lagen steeds in één richting te laten verspringen. Dan ontstaat het klezoorverband met ‘vallende tand’. Variaties hierop zijn mogelijk door het ritme van de verspringing met een vast aantal lagen te wisselen waardoor een zigzag-ritme ontstaat.

klezoorverband
Copyright WWW.METSELEN.NET © 2000            Disclaimer
Foto's klezoorverband