WWW.METSELEN.NET 
Metselen Metselverbanden Bogen Metselwerken.

EZELSRUG

Wat is een ezelsrug?

Een ezelsrug is een metselconstructie voor bovenop een stenen muur. De stenen worden schuin gemetseld, in een hoek van 45 graden. Als een omgekeerde V lopen de bakstenen bovenaan toe in een punt. Meestal is een ezelsrug enkele tientallen centimeters hoog.

Ook kan het een boog zijn bestaande uit twee gelijkvormige boogdelen en die bij de ontmoeting een spits vormen een zgn. ezelsrugboog.

Waarom een ezelsrug?

Een ezelsrug zorgt ervoor dat de muur niet 'inwatert', oftewel dat de muur geen water op gaat nemen. Door de schuin aflopende stenen wordt het regenwater afgevoerd. Naast een praktische functie, kan een ezelsrug ook gewoon een hele mooie toevoeging zijn aan de tuinafscheiding.

Wat voor ezelsrug?

Nu zijn er 2 manieren om een ezelsrug te maken, de een is beter dan de ander, wanneer het water dat op de ezelsrug komt langs de muur naar beneden loopt, heeft dit natte plekken en blijvende vuile strepen tot gevolg, stof en vuil dat op de muur ligt loopt namelijk met het water langs de muur naar beneden.

Dus een ezelsrug met druiprand is veel beter het water wordt op de scherpe rand onderbroken en druipt dan naar beneden.

Dus een ezelsrug als muurafdekking op een topgevel zo gek nog niet, gemaakt met een goede druiprand heb je dus geen last van inwatering op je afdekking, zoals met een platte afdekking, ook een zinken afdekking is dan niet nodig.

Deze ezelsrug op een topgevel komt voor op een aantal panden in Amsterdam op topgevels aan de achterzijde

 Stellen van een ezelsrug?

Om tijdens het metselen de stenen op zijn plaats te houden moet men ze ondersteunen. In de tweede laag onder de ezelsrug wordt af en toe een balk door de muur gestoken onderlinge afstand ongeveer tussen de 1 en 1,5 meter op deze balken worden klossen gespijkerd[zal tegenwoordig wel geschroefd worden]. Daarop komt een profiel te liggen onder een hoek van 45 graden t.o.v. van het bovenvlak van de muur.

Bovenkant profiel stelt men gelijk met de onderkant van het bovenvlak van de ezelsrug.Metselen van een ezelsrug?

Sorteer de stenen wel op lengte want met verschillende lengtes krijg je een probleem met het metselen. Gebruik ook een winkelhaak om de stenen goed te lood te houden.

De beëindiging van een ezelsrug is erg bewerkelijk en maar al te vaak zie dat juist de kleine stukjes steen op de hoeken eruit zijn gevallen, nu zijn er ook betonnen en hardsteen elementen voor handen, maar dat vind ik zelf afbreuk doen aan het mooie van een gemetselde muur beëindiging.

Waarom heet zo’n muurafdekking een ezelsrug?

Deze vraag wat weleens gesteld, maar ik had er nog geen antwoord op gevonden , dus ben ik gaan zoeken want waarom zou een gemetselde ezelsrug lijken op een rug van een ezel?

Dus opzoek gegaan naar afbeeldingen van ezels, en ineens was daar de ezel die de oplossing aanbracht. Op de rug van deze ezel zie je een ezels juk die lijkt op een gemetselde ezelsrug, ook op een afbeelding van een juk zie je de overeenkomst.

Dus een gemetselde ezelsrug is afgeleid van een juk op de rug van een ezel.

Vandaar dus deze benaming, en denk ook eens aan een schildersezel heeft ook de zelfde vorm als het juk, evenals de ezelsrugboog en is allemaal te herleiden naar dat bewuste juk op een ezel.

u